Тоалетна хартия

Тоалетната хартия обикновено се прави от целулозни влакна, които идват от дървесна маса. Целулозата е основният компонент на клетъчните стени на растенията и е в изобилие в дърветата и други растителни източници. Ето малко информация за тоалетната хартия и нейното съдържание на целулоза:

Целулоза като основна съставка:

Тоалетната хартия се произвежда чрез процес, който започва с извличане на целулозни влакна от дървесна маса. След това тези влакна се обработват и трансформират в мека и абсорбираща хартия, използвана за тоалетна хартия.

Дървесна маса като източник на целулоза:

Дървесна маса се получава чрез механично или химично разграждане на дървесни влакна от дървета. Иглолистните дървета, като бор или смърч, обикновено се използват в производството на тоалетна хартия поради дългите и здрави влакна, които допринасят за здравината и мекотата на крайния продукт.

Процеси на химическо производство на целулоза:

Дървесна маса може да бъде произведена чрез различни процеси на производство на целулоза. Два често срещани метода са:

Крафт пулпиране:

Този процес включва третиране на дървесен чипс със смес от химикали, включително натриев хидроксид и натриев сулфид. Той помага за разграждането на лигнина, естествено лепило в дървото, и разделя целулозните влакна.

Механично изработване на целулоза:

При този процес дървесният чипс се смила механично и се рафинира, за да се отделят целулозните влакна. Механичното изработване на целулоза обикновено произвежда по-къси влакна, които са подходящи за определени видове хартиени продукти, но могат да доведат до по-груба текстура.

Обработка на целулозни влакна:

След като се получи дървесната маса, тя се подлага на допълнителна обработка за рафиниране и пречистване на целулозните влакна. Това включва измиване, избелване и сушене на влакната, за да се премахнат примесите и да се подобри тяхната мекота и белота.

Процес на производство на хартия:

Рафинираните целулозни влакна след това се смесват с вода, за да се получи суспензия от целулоза. След това тази целулоза се оформя в непрекъснат лист с помощта на хартиена машина. По време на процеса на производство на хартия, целулозата се пресова, изсушава и понякога се релефно, за да се създаде познатата текстура и дебелина на тоалетна хартия.

Важно е да се отбележи, че в допълнение към целулозата, тоалетната хартия може да съдържа и други добавки, като вода, свързващи вещества и омекотители, за да се подобри нейната производителност и потребителско изживяване.

Като цяло, целулозните влакна, получени от дървесна маса, са решаващ компонент на тоалетната хартия, осигурявайки мекотата, здравината и абсорбцията, необходими за ефективна употреба в хигиената на банята.